INVESTIGATION OF ENZYME PRODUCTION CONDITION AND IDENTIFICATION OF PROPERTIES OF PECTINASE SECRETED BY FUNGI ISOLATED FROM MANGROVE APPLE’S PEEL
Main Article Content
Abstract
Pectinase is an enzyme that catalyzes the pectin degradation reaction and is widely used in the food industry, obtained from many sources such as plants and microorganisms. This study isolated pectinase-producing fungi isolated from mangrove apple’s peel, investigated the conditions of semi solid-state such as substrate, pH, humidity for the best pectinase activity. Then, the conditions for protein precipitation and the effects of pH, temperature and reaction time of the enzyme after precipitation were investigated. The results showed that the best pectinase-producing fungus isolated from mangrove apple’s peel was identified as Penicillium chrysogenum. The environment containing grapefruit pulp, 40% humidity, pH 4 was the best condition for the fungus to grow and produce pectinase. After precipitation with 75% ethanol, pectinase had the best activity at pH 5, 40oC after 90 minutes with 149,91±6,54 UI/ml.
Keywords
pectinase, mangrove apple’s peel, Penicillium chrysogenum, activity
Article Details
References
Banu A. R., Devi M. K., Gnanaprabhal G. R., Pradeep B. V. and Palaniswamy M. (2010). Production and characterization of pectinase enzyme from Penicillium chrysogenum. Indian Journal of Science and Technology, 3 (4): 377-381.
Barman S., Nandan S., Laxmikant S B., Sankar C D. (2014). Pectinase production by Aspergillus niger using banana (Musa balbisiana) peel as substrate and its effect on clarification of banana juice. Journal of Food Science and Technology, 52(6): 3579–3589. doi: 10.1007/s13197-014-1413-8.
Bayu S. and Maria M. H. (2022). Effect of Penicillium chrysogenum Concentration on The Production and Characteristic of Pectinase Enzyme from Pineapple (Ananas comosus) Peel Waste. Jurnal Teknik Pertanian Lampung, 11(2): 174-183.
Davanso, M., A.E. Atsakou, E.A.L. Gattas and A.V. de Paula (2019). Assessment of pectinase-producing fungi isolated from soil and the use of orange waste as a substrate for pectinase production. Journal of Basic and Applied Pharmaceutical Sciences, 40:e635.
Đoàn Thị Ngọc Thanh và Nguyễn Thị Anh Thư. Phân lập nấm mốc sinh pectinase từ một số vỏ quả và mật hoa dừa tại tỉnh Tiền Giang. 2022. Kỷ yếu hội nghị Công nghệ Sinh học toàn quốc.
Đỗ Thị Hiền (2018). Khảo sát các yếu tố ảnh hưởng đến khả năng sinh tổng hợp enzyme pectinase từ Aspergillus niger trên nguồn cơ chất vỏ cam, Tạp chí Khoa học công nghệ và Thực phẩm, 16, 79 - 88.
Đỗ Thị Hiền và Huỳnh Phan Phương Trang (2020). “Bán tinh sạch và ứng dụng enzyme pectinase từ nấm mốc Aspergillus niger vào xử lý nước ép táo và nho”, Trường Đại học Công nghiệp Thực phẩm Thành phố Hồ Chí Minh.
Ezike, T.C., Eze S.O.O., Nsude C.A. and Chilaka F. (2014). Production of Pectinases from Aspergillus niger using submerged fermentation with orange peels as carbon source. Article in Sylwan, 158(8): 434-440.
Haile S. & Ayele A. (2022). Pectinase from Microorganisms and Its Industrial Applications. Scientific World Journal, 2022: 1-15.
Kashyap, D.R., Vohra P.K., Chopra S. and Tewari. (2001). Application of pectinase in the commercial sector: a review. Bioresource Technology, 77: 512-227.
Khan I. G and Barate D. L. (2016). Effect of Various Parameters on Activity of Pectinase Enzyme, International Journal of Advanced Research, 4(1): 853 – 862.
Nehad E. A. N. ., & Rahman, H. M. M. A. E. (2021). Optimizing the production of pectinase of orange peel waste by penicillium chrysogenum MF318506 using response surface methodology in submerged fermentation. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 11(1), e3931. https://doi.org/10.15414/jmbfs.3931
Ranisiska R., Pare S., Langit S., Cahyani R.T. (2024). A comparative study of pectins from peel and pulp of mangrove apple fruit: the functional properties and bioactivities. Journal of Research in Pharmacy, 28(6): 2027-2037.
Phan Thị Thanh Diễm, Phạm Thị Ngọc Lan, Ngô Thị Bảo Châu và Trần Quốc Dung. (2018). Phân lập và sàng lọc một số chủng nấm mốc phục vụ cho nghiên cứu tạo dòng và biểu hiện gen pectinase. Tạp chí Khoa học Đại học Huế: Khoa học Tự nhiên, 127 (1C), 95-106.
Shaibu C. and Abah M.A. (2024). Production and extraction of pectinase from Penicillum citrinum using tomatoes peel as carbon source. Journal of Applied Biotechnology and Bioengineering, 11(6):186‒190.
Trần Ngọc Hùng, Nguyễn Anh Dũng, Mai Thị Ngọc Lan Thanh và Trần Thị Ngọc Như. (2016). Nghiên cứu thu nhận pectinase từ A. niger nuôi cấy trên môi trường bán rắn chứa cùi bưởi để nâng cao hiệu quả bóc vỏ tiêu. Trường Đại học Thủ Dầu Một, 5(30).